Beius, oras turistic in Romania

Despre Municipiul Beius se pot spune multe. Ne gasiti in Depresiunea Beiusului sau Tara Beiusului cum mai este cunoscuta, la 64 km de Municipiul Oradea, pe DN 76/ E79, coordonatele geografice 46 39N 22 21E.Beius, oras turistic in Romania Alte localitati apropiate sunt Stei 24km si Vascau.

Beiusul este un oras-cetate naturala, strajuita din trei parti de masive ale Carpatilor Occidentali. Este asezat pe cursul mijlociu al Crisului Negru.

Depresiunea Beiusului, strabatuta de Crisul Negru, adaposteste multe asezari dintre care cea mai importanta este orasul Beius. Situat in sud-estul judetului Bihor la 62 km de Oradea, la poalele Muntilor Apuseni, Beiusul este unul din cele mai vechi orase ale judetului.

Este inconjurat de lanturi muntoase: la aproximativ 30 km spre est se ridica cele mai inalte creste ale Apusenilor, Muntii Bihorului cu varful Cucurbata Mare, spre sud si vest la o distanta de aproximativ 8 km incep Muntii Codru-Moma, iar la nord Muntii Vladeasa si Padurea Craiului. Orasul este asezat pe malul drept al Crisului Negru si este strabatut de afluentul acestuia, Valea Nimaiesti, care imparte orasul in doua parti.

Asezarea in acest cadru natural precum si faptul ca se afla la o rascruce de trasee turistice, confera un pitoresc aparte acestui oras. S-au descoperit unele urme stravechi de locuire din paleolitic, in toata Tara Beiusului, in pesterile de la Chiscau, Valea Sighistelului, Recas, Meziad, Campani. Pe Piatra Petranilor si la Meziad au fost gasite asezari neolitice fortificate.

In Tara Beiusului, inca din primele secole ale erei noastre existau sate ale caror locuitori se indeletniceau cu agricultura. Dupa retragerea stapanirii romane din Dacia populatia din Tara Beiusului, organizata in obsti satesti a continuat sa practice agricultura, cresterea animatelor si mestesugurile. In a doua jumatate a mileniului I, dezvoltarea social-economica, aparitia relatiilor de productie feudale au determinat aparitia primelor formatiuni politico-administrative pe acest teritoriu, reprezentate de cnezate si voievodate.

Multimea satelor atestate in secolul al XII-lea in Tara Beiusului este o dovada a dezvoltarii economice a zonei si implica existenta unor asezari mai insemnate unde locuitorii satelor sa poata realiza schimbul de produse in cadrul targurilor.