Jimbolia, oras turistic in Romania

Orasul Jimbolia este situat in Campia Banatului, la contactul dintre Campia Timisului si Campia Muresului. Un aliniament de sate marcheaza limita dintre cele doua unitati de relief: Checea-Carpinis-Satchinez.Jimbolia, oras turistic in Romania Altitudinea medie a orasului este de 82 de metri. Se afla la intersectia unor importante cai de comunicatie ce fac legatura dintre Romania si spatiul ex-iugoslav, fiind un important punct de frontiera feroviar si rutier la granita dintre Romania si Serbia.

In sistemul urban romanesc, Jimbolia face parte din categoria oraselor mici, sub 20.000 de locuitori, la nivel national ocupand locul 175 din cele 261 de orase ale tarii. in cadrul judetului Timis, orasul Jimbolia ocupa locul IV ca numar de locuitori ( 11.113 locuitori in 2002 ) dupa orasele Timisoara, Lugoj si Sannicolau Mare, detinand 1,5% din populatia totala a judetului si 2,5% din populatia urbana a acestuia.
Substratul geologic este puternic fragmentat si se caracterizeaza printr-o mare mobilitate tectonica. Din punct de vedere al reliefului se incadreaza Campiei Jimboliei , subdiviziune a Campiei Muresului ce alcatuieste partea nordica a Campiei Banatului.
Clima orasului se caracterizeaza prin valori termice anuale de 10,7sC si precipitatii medii de 570 mm/an. Din punct de vedere al hidrografiei se remarca apele de adancime cu caracter ascensional si geotermal.

Vegetatia predominanta este alcatuita din pajisti stepice, inlocuite in mare parte cu culturi agricole. Solurile sunt foarte fertile si fac parte din categoria cernoziomurilor.