Bradul Baikushev

Bradul Baikushev

Bradul Baikushev sau Baikusheva Mura, situat la aproximativ 8 km de Bansko, merita o atentie speciala ca fiind una dintre cele mai interesante atractii din preajma orasului Bansko. Este un copac vechi de peste 1300 de ani, cel mai batran din Bulgaria si este printre cei mai batrani brazi din lume. Aria arborelui este de 7,80 metri, diametrul este 2,48 iar inaltimea este de 26 de metri.

Bradul Baikushev are nu numai varsta ci si marimea unica, interesant este si modul in care a fost descoperit. S-a intamplat in anul 1897, pe vremea cand regiunea se afla sub dominatia otomana.

Konstantin Baykushev - padurar, ce a absolvit invatamantul de aviculture in Republica Ceha si Germania, a fost insarcinat de catre regele Ferdinand sa cerceteze padurile din Muntele Pirin. Din Tzarigrad, astazi Constantinopol, au cerut un permis special pentru expeditie si chiar au fost insotiti de catre soldati turci.

Baykushev descopera bradul, ce supravietuieste in urma unui mare incendiu iar in jurul bradului deabea incepuse cresterea vegetatiei. Din Germania, a fost adus special, un aparat de masurat, si astfel, in 1897 au fost masurate 1200 de cercuri anuale ale arborelui. Bradul de mura a fost imprejmuit, pentru a fi protejat, iar padurarii si Municipalitatea incepand sa se ingrijeasca de copac.

poze Bradul Baikushev