Melnik, cel mai mic oras din Bulgaria

Cel mai mic oras din Bulgaria (208 locuitori), Melnik, este cuibarit pe versantii sudici ai Pirinului, printre piramide de nisip cu forme ciudate.

Este situat in municipiul Sandanski, judetul Blagoevgrad, la 175 km nord de Sofia si se afla la numai 30 km de granita cu Grecia. Descoperirile din antichitate descoperite la sapaturile arheologice marturisesc istoria sa de secole.

Primele dovezi scrise pentru Cetatea Melnik se refera la inceputul secolului al XI-lea.Melnik, cel mai mic oras din Bulgaria Primii colonisti de pe teritoriul Melnikului contemporan au fost tracii si, mai ales, tribul trac Maedi, din care provine legendarul rebel Spartacus. Cateva secole mai tarziu, romanii au trait pe acest teren. Acest lucru dovedeste podul roman antic, care este inca pastrat in orasul Melnik. Slavii, care, prin urmare, locuiau pe acest teritoriu, si-au numit asezarea Melnik, din cauza piramidelor de nisip din jur. Numele provine de la cuvantul slavon "mel", care inseamna lut alb, creion.
In 1215, Melnik sa transformat intr-o capitala a unui principat feudal independent, condus de despotul Alexius Slav. Ruinele cetatii sale se pastreaza pana in zilele noastre, in apropierea orasului.
In 1395, tinuturile bulgare, precum si Melnik, au cazut sub dominatia otomana timp de 5 secole. Melnik a ramas in granitele Imperiului Otoman pana in 1912.

In secolul al XVIII-lea, in epoca renasterii bulgare, orasul a fost ridicat pentru o noua viata. Melnik s-a transformat intr-un oras inflorit, semnificativ ca dimensiune si populatie, cu o piata mare. Negustorii locali isi vindeau marfurile in Budapesta, Viena, Genova, Venetia. Melnik a devenit faimos in intreaga Europa pentru vinul sau bun, cu care este celebru si in zilele noastre.
Ca centru al vietii ecleziastice din regiune a fost recunoscuta Manastirea Rozhen, care este situata la 5 km est de Melnik. Este cea mai mare manastire ortodoxa din regiunea Pirin. Manastirea este relativ bine conservata pana in prezent si in fiecare an este vizitata de multi turisti din diverse tari. Sarbatoarea manastirii este pe 8 septembrie, cand oamenii din intreaga regiune se aduna pentru a participa la serbari. in timpul dominatiei otomane, Melnik era un mare centru administrativ. in oras exista un cantonament turc, care isi indeplinea functiile administrative in asa-numita primarie turceasca - sectia de politie la acea vreme. Aceasta cladire se pastreaza pana in zilele noastre. Este situat in centrul orasului Melnik, vizavi de biblioteca orasului.

Cele mai vii monumente arhitecturale care marturisesc ascensiunea economica a orasului la acea vreme sunt tot din epoca Renasterii. Una dintre cele mai vechi case din Peninsula Balcanica este Casa Boierului (declarata monument de arhitectura in numarul 32 al Monitorului de Stat din 1965), care a fost resedinta despotului Alexius Slav. La mijlocul secolului al XIII-lea, o parte din ea a fost incendiata si distrusa, iar in secolele urmatoare a fost restaurata si reconstruita. La sfarşitul secolului al XVII-lea, a fost demolat in unele dintre secţiunile sale, dar la inceputul secolului al XVIII-lea a fost supus unei reconstrucţii de ansamblu, legata de construcţia unei mansarda şi a unui turn cu ceas, care a existat pana la inceputuri. al secolului al XX-lea.

Alte doua case care sunt monumente arhitecturale ale Renasterii sunt Casa Kordopulova si Casa Pasova.

Casa Kordopulova (declarata monument de arhitectura si constructie, arta si istorie in numarul 25 al Monitorului de Stat din 1998) este cea mai mare cladire din Renasterea Nationala Bulgara din tara noastra. A fost construita in 1754 si a fost detinuta de bogata familie Melnik Kordopulovi, care era implicata in productia de vin. Pivnitele, excavate sub si in spatele casei, cu temperatura si ventilatia lor constanta, au fost folosite pentru prepararea si cultivarea renumitului vin Melnik.

Casa Pasova (declarata monument de arhitectura si constructie in numarul 25 al Monitorului de Stat din 1998) a fost construita in anul 1815. Casa poate fi examinata doar la exterior datorita activitatilor de restaurare.

Din renumitul oras candva cu o populatie de 7-8 mii de cetateni, cu aproximativ 1300 de cladiri rezidentiale, astazi Melnik este cel mai mic oras din Bulgaria cu aproximativ 208 de locuitori.
O alta vizitare a obiectivelor turistice sunt ramasitele bisericii Mitropoliei "Sf. Nikola" langa orasul Melnik, in partea centrala a dealului Sf. Nikola. Se pastreaza doar peretele de vest si cateva elemente din interiorul bisericii.

Biserica (bazilica) Sf. Antonius (declarata monument de cultura de arta, arhitectura si constructie in Nr. 52 din Monitorul de Stat din 1977) este situata in partea de nord-est a orasului. Face parte din rezervatia culturala si istorica "Melnik". A fost construita in 1765. Manastirea "Sf. Fecioara Maria Spileotisa" este situata in partea de est a dealului Sf. Nikola, la sud de orasul Melnik.