Palatul Euxinograd

Palatul Euxinograd

Resedinta Euxinograd este situata la o distanta de 8 kilometri nord de Varna si se afla pe o coasta de 3 kilometri, in imediata apropiere a statiunii Sf. Constantin si Elena.

Complexul a fost o resedinta regala de vara pentru monarhii care au condus Bulgaria dupa eliberarea tarii de sub dominatia otomana (1878) - Alexander Battenberg, Ferdinand si Boris al III-lea.

Knyaz Battenberg a vizitat Varna in 1880 si a fost primit la manastirea "Sf. Dimitar", care era situat in acelasi loc, unde se afla si acum resedinta.

Monarhului i-a placut atat de mult natura locala, incat doi ani mai tarziu municipiul Varna i-a daruit manastirea si terenurile invecinate.

Knyaz Battenberg a inceput imediat sa-si construiasca palatul, care a fost numit de localnicii Sandrovo (numit dupa el), dar proiectul a fost finalizat in perioada 1887 - 1900 de succesorul sau - Knyaz Ferdinand. Exteriorul palatului este foarte asemanator cu palatele renascentiste franceze din secolul al XVIII-lea. Interiorul este, de asemenea, destul de impresionant - holuri mari, decoratiuni frumoase, mobilier englezesc stilat, seminee autentice din marmura, candelabre franceze si ceasuri de perete si semineu, incrustate cu aur, tablouri rare, agatate pe pereti, acoperite cu tapet de matase aurie. in 1893, palatul Sandrovo a fost redenumit Evksinograd. Noul nume provine de la vechiul nume grecesc al Marii Negre - Evksinos Pontos. Una dintre primele centrale electrice din Bulgaria a fost construita la palat in acelasi an.

Parcul palatului este o componenta integranta a complexului Evksinograd. Knyaz Ferdinand a atras arhitectii francezi de parc pentru a proiecta parcul 800 de decare in 1888. Proiectul a implicat o colectie de specii rare de arbori - de la stejarul negru la cedru de Atlantic, care sunt singurele specii din Peninsula Balcanica. Zonele goale si pietroase erau acoperite cu pamant fertil, prelevat in mare parte din valea raului Kamchiya. Au fost construite sere la nord-est de palat pentru iernarea palmierilor si productia de flori. Peste 500 de specii de flori si 200 de specii de puieti sunt cultivate acolo si in arboretum.

Parcul contine mai multe zone raionale: centrala (cu palatul), gradina greceasca, gradina englezeasca, Riverside, plaja si zone de productie. Fiecare dintre ele este unica prin aspectul si caracteristicile sale specifice. Cea mai eleganta si reprezentativa parte a parcului este spatiul din fata palatului, care are un lac cu o statuie de bronz a lui Neptun, livrata din Franta.
in anul 1891, a fost construita o crama de palat ca parte a complexului si o urmasa a vechii pivnite a manastirii. Initiativa ii apartine lui Knyaz Ferdinand, iar designul a fost realizat de un arhitect german. Cladirea este o casa pitoreasca in stil revival bulgar. Include doua niveluri subterane, o aripa gazda, un laborator, un atelier de imbuteliere, birouri administrative si o sala de degustare. Dimensiunea cramei este una a unei mici productii de tip boutique.

Vinurile din Evksinograd sunt astazi cunoscute pentru calitatea lor excelenta. Pentru productia cramei se folosesc struguri din Chardonnay, Riesling, Traminer, Muscat Ottone si Vratsa Muscat. Vinurile albe sunt produse prin metode clasice si moderne si sunt depozitate in butoaie de stejar. Crama se mandreste cu tuica sa buna si organizeaza degustarea celor mai bune produse ale sale pentru oaspeti. Un alt reper in zona resedintei sunt ruinele cetatii antice tarziu Kastritsi din partea de nord-est a parcului.
Evksinograd este deschis turistilor. Traseul turistic include nucleul istoric al parcului cu serele, cladirea palatului, cadranul solar (dar pentru tarul Ferdinand de catre regina Victoria), capela Sf. Dimitar si crama.

Complexul ofera cazare. La dispozitia oaspetilor, exista un restaurant, un gratar, precum si posibilitati de practicare a diverselor sporturi, precum tenis de masa, tenis, baschet, volei, fitness, bowling, schi nautic, surfing etc.

poze Palatul Euxinograd