Statiunea Kiten, litoral Bulgaria

Statiunea Kiten este situat pe malul Marii Negre, la o distanta de numai 5 kilometri de orasul Primorsko si la aproximativ 55 de kilometri sud de orasul Burgas. Populatia orasului este de doar 1.000 de oameni, dar orasul reinvie vara datorita multiplilor turisti, care aleg Kiten pentru vacanta de vara. Temperatura medie in iulie este de 23-24° С, iar unul dintre avantajele orasului este combinatia unica de mare si munti (Strandzha). Celelalte avantaje sunt cele doua golfuri minunate - Karaagach si Atliman si tarmurile largi. Plaja de nord, cunoscuta si sub numele de Atliman, este situata la capatul golfului si este acoperita de dune frumoase de nisip. Golful sudic Urdoviza este impartit in doua plaje - Kiten South si Camping Kiten. in antichitate a existat o asezare, situata in acelasi loc, unde se afla acum Kiten - zidurile ei cetatii au fost pastrate pana in prezent si au fost restaurate. Asezarea de astazi a fost fondata in 1932. Numele Kiten a fost dat deoarece orasul arata ca un buchet de flori (kitka in bulgara), cand este privit de la distanta.

In timpul studiilor arheologice ale golfului sudic au fost descoperite numeroase descoperiri, precum unelte de piatra, unelte de os si ceramica, care pot fi vazute in muzeul din Sozopol.

O legenda spune povestea Stanei Urdovizka - o fata, care era renumita pentru frumusetea ei; ea a locuit in cetatea Urdoviza in primii ani ai stapanirii otomane a Bulgariei. Era atat de frumoasa incat sultanul otoman captivat de frumusetea ei i-a propus sa se casatoreasca cu el. Fata a fost de acord - dar cu o conditie - ca sultanul sa scuteasca de toate taxele pamanturile bulgare, pe care un calaret pe un cal "zburator" le poate acoperi de la rasarit pana la apus. Sultanul a fost de acord. intr-o dimineata, fata a plecat cu calul si a cutreierat toata ziua prin paduri si rape. La amurg, cand aproape ca a facut turul intregului munte Strandzha, a calarit spre malul negru. Cand a ajuns in golf, calul ei s-a prabusit mort, frumoasa fata din Urdoviz a murit si ea de oboseala. Populatia locala a fost scutita de taxe, iar locatia a fost numita Atliman Bay (Horse Bay).
In zilele noastre Kiten este o statiune frumoasa, unde toata lumea isi poate gasi drumul in numeroasele hoteluri private, pensiuni, statii de vacanta si campinguri. Combinatia unica de munte si mare, plajele largi cu diverse atractii, posibilitati de pescuit etc ofera o vacanta de neuitat. Restaurantele si centrele de agrement sunt numeroase si diverse - restaurante, pizzerii, taverne, baruri si discoteci.